Профілактика кишкових інфекцій
Профілактика кишкових інфекцій

Профілактика кишкових інфекцій

З настанням теплої пори року зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекції, таких як гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф, харчові токсикоінфекції та інші.

Свою назву вони отримали тому, що мікроорганізми, які викликають захворювання, перебувають здебільшого у кишківнику людини, звідки виділяються у зовнішнє середовище, а потім із забрудненою водою або їжею потрапляють до травного тракту здорової людини, що призводить до появи нових захворювань.

 Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей.Основні кліничні прояви кишкових інфекцій:  підвищення температури тіла, пронос, блювання.

Для кишкових інфекцій характерна літньо - осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов'язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зі змінами в організмі людини, які відбуваються у літньо-осінній період, а саме зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання, відпочинок в природніх умовах, зниженням кислотності шлункового соку.

Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально - орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м'ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий "носій". Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, будучи хворими працюють на об'єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування.

Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб.

Згідно даних епідеміологічного анамнезу хворі пов'язують захворювання на кишкові інфекції з вживанням продуктів харчування, які були придбані на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів які пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає внаслідок недотриманя санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях. Враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції для попередження захворювання можна порадити:

-Перед приготуванням їжі та  її вживанням обов'язково мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету.

- Не вживати м'ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.

- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі - використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.

- Не допускати споживання продуктів та напоїв з порушеним терміном зберігання,  при найменшій підозрі щодо їх якості.

- Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини,

- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип'ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском.

- При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

- При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м'ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні).

- На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів ,необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням (особливо дітей!).

                

                Шановні батьки!!!    Здоров`я  дітей в Ваших руках.

 

 

Лікар епідеміолог Люботинського

 міського лабораторного відділення                                                  І.В. Білецька

Переглядів: 413
Дата публікації: 13:28 18.04.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
30.03.2024
31.03.2024
01.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>