ОБЕРЕЖНО!!!
ОБЕРЕЖНО!!!

ОБЕРЕЖНО!!!

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!!

 Африканська чума свиней (АЧС) - хвороба Монтгомері - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Викликається ДНК-вірусом, що належить до родини Iridoviridae. Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби, не існує. Все поголів'я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють, але це захворювання призводе до значних економічних збитків не лише в господарствах а й у державі в цілому.     Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може житии місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженному чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин.     Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба передається не тільки за цих умов, а й поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин м'ясопродукти є фактором поширення хвороби. Захворювання протікає блискавично, гостро, підгостро і хронічно. Лікування хворих тварин заборонено. Профілактика здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, без вигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами.

    Для запобігання зараженню свиней на африканську чуму обов'язковим є суворе дотримання ветеринарно-санітарних (гігієнічних) вимог. Необхідно максимально обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).

Увага!!! При підозрі на АЧС обов’язково сповістити ветеринарну службу за адресою : м. Люботин вул. Ветеринарна № 45 , тел. 741-08-97   

Начальник Люботинського міського відділу  Головного

управління  Держпродспоживслужби в  Харківській області

Ільченко О.С.

Переглядів: 383
Дата публікації: 09:03 13.04.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
18.04.2024
19.04.2024
20.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>