У період зими наш організм скучив за «живими» вітамінами. Весна – саме той час, щоб заповнити цю нестачу. В березні на прилавках магазинів починають з’являтися перші ранні овочі привезені та місцеві, тепличні, але слід пам’ятати, що такі продукти можуть бути не лише корисними, але й небезпечними для здоров’я.
Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що трапитися це може через перенасичення нітратами, що містяться в певних кількостях в овочах, вирощених у «прискореному режимі». Капуста, редис, помідори, огірки, букети свіжої зелені. Перевищення кількості нітратів – характерний сезонний недолік настільки бажаних зараз продуктів. Особливо шкідливі овочі, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок. Чутливі також люди похилого віку, хворі на анемію.
Овочі, ягоди та фрукти за своєю природою містять нітрати в невеликій кількості. Також всім відомо, що ці хімічні сполуки використовують у складі добрив для прискорення процесу зростання і дозрівання. Але несвідоме застосування призводить до надмірного накопичення в овочах та забруднення ґрунтових вод, що загрожує отруєнням.
«Вітаміни» з теплиці. Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. Багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає нашпигований ними овоч.
Надлишок нітратів (азотистих сполук, які сприяють зростанню рослин) при нестачі вітамінів-антиоксидантів перетворюється на нітрити – небезпечні канцерогени, які можуть не тільки викликати отруєння, але навіть призвести до кисневого голодування клітин і тканин, а при систематичному вживанні – стати причиною утворення злоякісних пухлин.
Не всі овочі однаково накопичують нітрати. Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці кольорова капуста, огірки, броколі, цвітна капуста, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш безпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори.
Вирушаючи за ранніми овочами, пам’ятайте кілька правил:
Як нейтралізувати нітрати? Повністю очистити від них ранні овочі неможливо, а от зменшити їх кількість цілком реально. Для цього потрібно:
Категоричне НІ! Малюкам до року, дітям дошкільного та молодшого шкільного віку ранні овочі суворо протипоказані, оскільки їх травна система ще не навчилася боротися зі шкідливими речовинами і той продукт, на який у дорослого організму не буде реакції, у дитини може викликати отруєння.
Також не слід поспішати і вводити в раціон ранні овочі літнім людям, особливо якщо у людини є захворювання серцево-судинної системи, хвороби дихальних шляхів або анемія. Категорично протипоказані ранні овочі вагітним і годуючим жінкам – шкідливі канцерогени не тільки можуть стати причиною алергії у дитини, але навіть викликати серйозні захворювання центральної нервової системи у плоду і викликати внутрішньоутробні відхилення в його розвитку.
При перших ознаках отруєння. Якщо, незважаючи на всі обережності, все-таки отруїлися ранніми овочами і спостерігаються такі симптоми як діарея, блювота, колікоподібні болі в животі, потрібно звернутись до лікаря.