Що таке черевний тиф і як від нього захиститися?
Що таке черевний тиф і як від нього захиститися?

Що таке черевний тиф і як від нього захиститися?

Черевний тиф – гостра антропонозна інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, яку спричинює сальмонела черевного тифу, яка зберігається у навколишньому середовищі до декількох місяців.

Мікроорганізми легко переносять заморожування, а ось хімічні дезінфектанти, ультрафіолет, кип’ятіння діють на них згубно.
Резервуаром і джерелом черевного тифу є хвора людина і носій інфекції. У разі формування хронічного носійства, людина може виділяти збудника протягом усього життя, представляючи найбільшу епідеміологічну небезпеку для оточуючих. Особливо небезпечними є бактеріоносії, які працюють на підприємствах харчової промисловості, ресторанного господарства, дитячих установах, у закладах охорони здоров’я.
Захворювання характеризується постійною лихоманкою тривалістю до 5—6 тижнів, слабкістю, головним болем, загальною інтоксикацією, порушення випорожнення (запор/пронос), на 8-9 день з’являється висип на тілі, збільшенням печінки, селезінки і ураженням лімфатичного апарату тонкої кишки.
Шляхи зараження – водний, контактно-побутовий та харчовий. Інфікування відбувається при вживанні забруднених збудником води, харчових продуктів, які недостатньо термічно оброблені. Інкубаційний період триває від 7до 25 днів, у середньому 14-21 день.
У період воєнного стану , наслідками якого є зруйновані системи водопостачання та водовідведення, погіршення якості питної води або взагалі її відсутність, неможливість дотримання елементарних санітарних норм та особистої гігієни значно підвищуються ризики виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема черевного тифу.
Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що у профілактиці черевного тифу важливе місце займають санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на забезпечення населення доброякісною питною водо, знешкодження стічних вод, контроль за об’єктами громадського харчування і торгівлею харчовими продуктами, виявлення бактеріоносіїв шляхом регулярних обстежень декретованих контингентів.
Найважливішою умовою профілактики черевного тифу є дотримання особистої гігієни (насамперед, чистоти рук), захисту інфікування води питної, предметів побуту, продуктів харчування, дотримання умов приготування і зберігання їжі.
Будьте здорові та бережіть себе!
Переглядів: 164
Дата публікації: 10:48 13.12.2023
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Проєкт рішення "Про надання _________________та членам її родини житлового приміщення за адресою: __   28.02.2024
Проєкти рішень виконкому від 28.02.2024 р.   28.02.2024
Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля   22.02.2024
Проєкт рішення "Про внесення змін до Програми забезпечення цивільного захисту Люботинської міської т   22.02.2024
Терміни державної реєстрації шлюбу   22.02.2024
Повідомлення про намір встановлення тарифу на послугу з управління побутовими відходами (збирання,пе   22.02.2024
Проєкт рішення "Про передачу з балансу Виконавчого комітету Люботинської міської ради автомобіля JAC   21.02.2024
Загубили свідоцтво? Замовте дублікат у кілька кліків на порталі Дія   20.02.2024
"Про затвердження Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Л   19.02.2024
Постанова №8 від 16.02.2024 р.   19.02.2024
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>