27 жовтня - День української писемності та мови
27 жовтня  - День української писемності та мови

27 жовтня - День української писемності та мови

Українська мова - національний ідентифікатор та генетичний код українців!

 

"Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства"
П. Куліш

 

      У 2023 році День української писемності та мови вперше відзначається на два тижні раніше — 27 жовтня через перехід на новий церковний календар. Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова – багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане.  Ми маємо безцінний дар – одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. В умовах численних окупацій іноземними загарбниками, зберегти мову означає зберегти націю, зберегти нашу українську самобутність.

     Традиційно в бібліотеках громади відбулася  низка заходів з популяризації української мови. Люботинська публічна бібліотека   оформила  книжкову виставку «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, всі світи». Люботинська бібліотека для дітей представила для відвідувачів book-форсаж «Мова, що стирає кордони". Діти охоче декламували вірші про мову, цікавилися представленими книгами  у яких висвітлюється історія народження та розвитку української мови. Травнева бібліотека–філія сумісно з Манченківським клубом провели для дітей мовно-патріотичний  захід «Українське слово проситься до тебе», для всіх користувачів у бібліотеці експонується книжкова виставка «Краща мова єднання – українська». У Манченківській бібліотеці – філії протягом тижня проходять інформаційні хвилинки під загальною назвою «Слів у мові мільйон – вибирай найкращі». Старо-Люботинська і Гиївська бібліотека-філія оформила тематичні книжкові виставки «Єднає рідна мова», «Рідна мово, ти ніжний цвіт!».

    За традицією у День української письменності та мови щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант. Написати текст вдома може будь-хто. Потім лист з диктантом потрібно сфотографувати і протягом дня надіслати на спеціальну електронну адресу. Люди, які напишуть диктант без помилок, отримають призи від організаторів.

Диктант варто сприймати не як екзаменацію знань, а як всесвітній флешмоб, акцію єднання навколо української мови, коли по всій планеті одночасно українці гуртуються навколо рідного слова і у прямому ефірі пишуть радіодиктант. Цей захід — можливість згадати шкільні часи та поспілкуватись із громадою. Також у День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу.

Як і раніше, очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави — наше спільне завдання!

Директор КЗ «ЛПБ ЛМР ХО»    Олена АЛІСОВА

 

Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Альбом: 27 жовтня  - День української писемності та мови
Переглядів: 247
Дата публікації: 15:15 26.10.2023
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>