Бабин Яр: біль нашої пам’яті
Бабин Яр: біль нашої пам’яті

Бабин Яр: біль нашої пам’яті

До роковин трагедії у Люботинській публічній бібліотеці оформлено книжково-ілюстративну виставку «Бабин Яр розстріляні долі»

 
«…Великий Боже, ми з твоєї згоди
Проходимо дорогу в Бабин Яр,
Де смертно ти поєднуєш народи,
Щоб зберегти життя й свободи дар…»
Дмитро Павличко

 
29 вересня 2023 року Україна і світ відзначають 82 роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру.
Бабин Яр – одна із найтрагічніших сторінок історії України, всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту. Це - місце увічнення пам'яті про жахливі наслідки Другої світової війни, коли жертвами розстрілів ставали люди за свою етнічну приналежність, а також за політичну або ідеологічну позицію.
29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом – ще близько 17 тисяч осіб. Масові розстріли в Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні, щовівторка і щоп'ятниці. Згідно з офіційними даними, загинуло понад 100 тисяч осіб різних національностей, мирних жителів, військовополонених, підпільників, партизанів, націоналістів, з них приблизно 65-70 тисяч євреїв.
У серпні 1943 року, коли фронт наближався до Дніпра, окупанти знищували сліди масових розстрілів у Бабиному Яру. За наказами нацистів в’язні концтабору проводили викопування й спалення трупів розстріляних ними людей. Трагедія, що відбулась, увійшла в історію як одна з наймасовіших акцій знищення мирного населення під час Другої світової війни, а Бабин Яр став назавжди символом Катастрофи і єврейського Голокосту у Європі.
У наш час на території пам’ятного місця та поблизу нього встановлено 25 пам’ятників та пам’ятних знаків, які відображають сторінки трагедії Бабиного Яру, облаштовано Алею праведників.
Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона немає національних ознак чи терміну давності, і наш обов’язок – не лише з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, але й не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, лише пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.
До роковин трагедії у Люботинській публічній бібліотеці оформлено книжково-ілюстративну виставку «Бабин Яр розстріляні долі». Люботинська бібліотека для дітей підготувала тематичну викладку «Бабин Яр. Трагедія людства». Манченківська бібліотека-філія підготувала документальні матеріали під назвою «Бабин Яр – пам'ять на тлі історії». У Травневій бібліотеці-філії пройде урок пам’яті «Трагедія народу, про яку маємо пам’ятати». Читайте, не забувайте трагічні сторінки історії, щоби вони більше ніколи не повторювались!
Переглядів: 138
Дата публікації: 10:48 29.09.2023
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>