COVID-19 чи варто розслаблятися?
COVID-19 чи варто розслаблятися?

COVID-19 чи варто розслаблятися?

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує дотримуватися правил безпеки та протиепідемічних заходів, а саме: маскового та дезінфекційного режимів, соціального дистанціювання в громадських місцях, респіраторної гігієни

 Коронавірус  SARS-CoV-2, на жаль, нікуди не зник. На сьогодні має місце сезонне зниження його розповсюдження, яке спостерігалось в літні місяці у всі роки епідемії.

За даними ВООЗ епідемія COVID-19 у світі продовжується, просто зменшилась її інтенсивність. Станом на кінець серпня 2023 року у країнах Європейського регіону зареєстровано 16 646 нових випадків. За перший тиждень вересня в Україні було зареєстровано 1,2 тис. випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. При цьому, у 200 випадках, переважно у людей від 50 років, COVID-19 був у доволі важкій формі, що потребувала госпіталізації. Семеро людей померли.

За результатами досліджень серед населення Харківського району продовжує циркулювати штам Оmicron коронавірусу SARS-CoV-2, в тому числі і досить нової генетичної лінії XBB.1.5 («Кракен»), реєстрація перших випадків якого в Україні зафіксована в січні 2023 року. Крім того, з’явилась інформація щодо появи в США внаслідок мутацій нового штаму SARS-CoV-2, що отримав назву «Пірола», який стрімко поширюється світом та викликає занепокоєння урядів. Він має 34 нові мутації, які можуть значно послабити ефективність протиковідних вакцин.

«Піролу» наразі виявили у 15 країнах світу: Данії, Франції, США, Швеції, Таїланді, Ізраїлі, Іспанії, Канаді, Португалії, Австралії, Німеччині, Південній Кореї, Японії.

Слід зауважити, що основним заходом протидії коронавірусу залишається дотримання елементарних протиепідемічних норм та правил. Зважаючи на поточну ситуацію, коли людям часто доводиться знаходитись разом у тісному приміщенні, наприклад під час повітряної тривоги, слід бути взаємно відповідальними і зважати на те, що COVID-19 все ще існує і становить небезпеку для певних категорій населення.

Основні симптоми  нової лінії  штаму «Пірола» такі:

  • нежить;
  • головний біль;
  • загальна слабкість (легка або сильна);
  • чхання
  • біль у горлі;
  • діарея;
  • подразнення очей;
  • висипання.

«Пірола» має значну кількість мутацій у вірусному геномі порівняно з іншими циркулюючими зараз варіантами Covid-19. Однак дані наразі занадто обмежені, щоб зробити чіткі висновки про здатність цього штаму вірусу до передачі, тяжкості перебігу хвороби або імунологічних властивостей

Наголошуємо, що наближається період сезонного зростання респіраторних захворювань, в тому числі і COVID-19.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує дотримуватися правил безпеки та протиепідемічних заходів, а саме: маскового та дезінфекційного режимів, соціального дистанціювання в громадських місцях, респіраторної гігієни.

Переглядів: 181
Дата публікації: 11:35 25.09.2023
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>